Αδιαφανείς διαδικασίες στο Μέτρο 121 (Επενδυτικά Σχέδια Βελτίωσης) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013

Αδιαφανείς διαδικασίες στο Μέτρο 121 (Επενδυτικά Σχέδια Βελτίωσης) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013

Αρ. Πρωτ. 22690/14.09.2011

Προς Υπουργό:

- Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 Τα επενδυτικά Σχέδια Βελτίωσης είναι το μόνο Μέτρο του  «Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 - 2013» που χρηματοδοτεί επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Είναι συνεπώς ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια της Πολιτείας κατά της αποεπένδυσης που εκδηλώνεται τα τελευταία χρόνια  στην ελληνική γεωργία-κτηνοτροφία, απαραίτητο για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της και ικανό να βάλει τις βάσεις για επανεκκίνηση της Ελληνικής οικονομίας και εξόδου από την οικονομική κρίση.

Ήδη, στην από 6/7/2011 ερώτηση μας προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα «Προβλήματα στην πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 - 2013» είχαμε επισημάνει την προχειρότητα και την επιπολαιότητα των διαδικασιών του Μέτρου 121 (Επενδυτικά Σχέδια Βελτίωσης) και είχαμε ρωτήσει τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αν «προτίθεται στα Σχέδια Βελτίωσης να δώσει ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης και να προβεί σε σαφείς εξηγήσεις για την διαδικασία υποβολής των αιτήσεων».

Με το δελτίο τύπου στις 19/8/2011, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρέτεινε ακόμα μια φορά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης. Σύμφωνα με την σχετική απόφαση, οι αιτήσεις ενίσχυσης οριστικοποιούνται στην «Εφαρμογή ηλεκτρονικής υποβολής και διαχείρισης των Σχεδίων Βελτίωσης» και υποβάλλονται στην Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής ΠΑΑ - Ανταγωνιστικότητα το αργότερο μέχρι την 25/8/2011. Στη συνέχεια με το δελτίου τύπου της 19/8/2011 ανακοινώθηκε η κλιμακωτή παραλαβή των αιτήσεων ενίσχυσης από 29/8/2011 έως και 19/9/2011.

Ωστόσο, υπό την πίεση των γεγονότων, δηλαδή την αδυναμία οριστικοποίησης των αιτήσεων ενίσχυσης εντός της προκαθορισμένης καταληκτικής ημερομηνίας λόγω προβλημάτων στη λειτουργία της (παρέμεινε κλειστό για τουλάχιστον 20 ώρες την προηγούμενη μέρα από την

καταληκτική ημερομηνία)  «Εφαρμογής ηλεκτρονικής υποβολής και διαχείρισης των Σχεδίων Βελτίωσης» το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προέβη σε πρωτοφανείς αδιαφανείς διαδικασίες παρατείνοντας άτυπα (δηλαδή χωρίς την εκ των προτέρων ενημέρωση των εμπλεκόμενων) την καταληκτική ημερομηνία οριστικοποίησης των αιτήσεων ενίσχυσης.

 - Επειδή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τις πιο πάνω μεθοδεύσεις δεν φαίνεται να έχει ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης.

 - Επειδή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τις πιο πάνω μεθοδεύσεις παραβίασε κάθε έννοια «της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής».

 - Επειδή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τις πιο πάνω μεθοδεύσεις στέρησε από τους εμπλεκόμενους στις διαδικασίες, το δικαίωμα να γνωρίζουν, καταλύοντας κάθε έννοια διαφάνειας στις διαδικασίες της διοίκησης.

 Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

 - Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της οριστικοποίησης των αιτήσεων ενίσχυσης στην «Εφαρμογή ηλεκτρονικής υποβολής και διαχείρισης των Σχεδίων Βελτίωσης» και αν όχι πότε θα ολοκληρωθεί;

 - Προτίθεται να προβεί στην εκ των υστέρων νομιμοποίηση των αιτήσεων ενίσχυσης που οριστικοποιηθήκαν παρανόμως μετά την 25/8/2011, ώστε οι Έλληνες παραγωγοί, των οποίων οι αιτήσεις ενίσχυσης οριστικοποιήθηκαν μετά την 25/8/2011 να μην κινδυνεύουν να καταταχθούν από τις γνωμοδοτικές επιτροπές στις «μη παραδεκτές» και συνεπώς να απορριφθούν;

 - Η όποια εκ των υστέρων νομιμοποίηση, της άτυπης παράτασης (δηλαδή χωρίς την εκ των προτέρων ενημέρωση των εμπλεκόμενων) της οριστικοποίησης των αιτήσεων ενίσχυσης παραβιάζει το Κοινοτικό γίγνεσθαι και μπορεί να θεωρηθεί από τα ελεγκτικά Όργανα της Κοινότητας συστημικό λάθος, προκαλώντας ως εκ τούτου οριζόντια περικοπή της Κοινοτικής χρηματοδότησης στο Μέτρο 121;

Απάντηση Υπουργείου

 ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ    

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ    

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ